Croatia

Weekend i Dubrovnik/Cavtat i oktober

Min (Yasmins) långweekend i Kroatien i slutet på oktober bjöd på sol, en magisk klippbar och fisk och skaldjur i mängder. Det var dags för ännu en mor och dotter-resa för att fira att jag gått över det omtalade 30-strecket. Resan började på Arlanda där vi tog ett bekvämt direktflyg till Dubrovniks flygplats. Vi bodde på ett hotell i den mindre staden Cavtat som ligger knappt 10 minuter med bil från Dubrovniks flygplats.  Vi  spenderade en heldag  i Dubrovnik dit vi åkte med båt, vilket tog cirka 1 h i vardera riktning, och den övriga tiden tog vi det lugnt, läste böcker, gick på Aqua-Zumba (sa jag att jag har fyllt 30 eller?!) och njöt av Cavtat. Här är några av våra höjdpunkter under resan – en härlig kombination av sköna barer, solnedgångar, sushi och ostron. 

cavtat dubrovnik we are nodesDet kändes inte helt fel att byta ut Sveriges höstmörker till magiska solnedgångar och vinluncher.

Sushi and Oyster Bar Dubrovnik City Croatia We are Nodes 3 3
Glad tjej (kvinna? tant? 30-plussare?) får äta tonfisk vid Restaurang Leut i Cavtat.
Cavtat Croatia We are Nodes Sunset 1

Cavtat Croatia We are Nodes
Det fanns även tid för att hänga vid poolen och läsa boken “Omgiven av idioter”. Försöker nämligen att jobba på min interaktion med den mänskliga arten.

Klippbaren Buza i Dubrovnik

En “hole in the wall”-bar som inte får missas om du är i Dubrovnik. Jag kan föreställa mig att det är helt knökfullt här under sommaren, men då vi besökte baren under lågsäsong var det enkelt att bänka sig vid någon av borden och blicka ut över den fantastiska utsikten.Följ  skyltarna från gamla stan för att hitta rätt. Ingången är lätt att missa men på andra sidan döljer sig en riktigt Dubrovnik-favorit.

Sushi and Oyster Bar i Dubrovnik

Ehm, jag älskar sushi och jag älskar ostron, så vad kan gå fel? Dessutom fick vi supergott vin och bra service under vårt besök, vilket kompenserar den högre prisnivån i jämförelse med många andra ställen i Kroatien. Restaurangen ligger väldigt centralt i gamla stan på Ul. od Pustijerne, 20000 (nära katedralen) och är väl värt ett besök!

Sushi and Oyster Bar Dubrovnik City Croatia We are Nodes 2 Sushi and Oyster Bar Dubrovnik City Croatia We are Nodes 2

sushi oyster bar cavtatSushi and Oyster Bar Dubrovnik City Croatia We are Nodes
Innan lunchrusningen drog igång…

Strosa runt i Cavtat

Jag är väldigt glad att vi bodde i Cavtat, på något sätt kändes det väldigt passande för resans huvudtema vilket var att CHILLA. Ofta när jag reser så känner jag att jag behöver bocka av massa platser men nu spenderade vi mestadels av tiden med att strosa runt i staden, gå långpromenader, sitta i solen och äta gott. Det märktes dock väldigt tydligt att det var lågsäsong, så att åka dit i oktober är inget för den som söker puls. 


Cavtat by night (observera den fantastiska solnedgången i bakgrunden!)

Vädret i oktober

Kanske en av de svåraste resorna att packa till faktiskt, vi hade verkligen ingen aning vad vi skulle förvänta oss. För det mesta stod termometern på runt 22 grader och låg man i lä så kunde man sola i bikini (!). Värt att nämna är att det ENBART var turister som låg och pressade (inklusive jag själv) och jag kan bara tänka mig vad lokalinvånarna tänkte… Det hindrade dock inte mig från att ta ett dopp i havet, pga ni vet väl att “man ångrar aldrig ett bad”. På kvällarna var det kallt så då var det både långbyxor och tjockare jacka som gällde.

Balkan, vi lär ses snart igen! Näst på tur är Sheidas och min winterrail till Skottland och England.

//Yasmin

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *