England,  York

Tågluff: York – spökrunda, Bettys och lunch på en antikhandel

I samarbete med europarunt.se

Nästa stopp på vår tågluff genom England och Skottland var staden York som ligger på ett bekvämt 2-timmars tågreseavstånd från London (här kan du läsa om vårt första stopp i London). York, känt för att vara den mest hemsökta staden i Europa, lyste dock med sin frånvaro av spöken – däremot fick vi uppleva en ”Original Ghost Tour”, frukost på klassiska Betty’s Café Tea Room och ett Airbnb-boende som vi inte ville lämna.

Betty’s Café Tea Room

Bettys är en riktig klassiker som vi inte ville missa! Den karakteristiska kön var lyckligtvis relativt kort när vi kom och personalen (som kändes så himla genuint trevliga!) visade oss till vårt bord. Egg Royals, Eggs Benedict, de obligatoriska scones och tekannan var en perfekt start på dagen. Dessutom hade vi en supertrevlig bordsgranne som vi började prata med när han frågade om han fick fota av vår sconesställning och skicka till sin fru. Han tyckte att vi hade gjort utmärkta val för vår resrutt men tyckte att det var synd att vi missar hans hemstad Liverpool (det får bli till nästa gång!).

 

Original York Ghost Tour

York We are Nodes York We are NodesDen kända gatan The Shambles (även kallad Harry Potter-street) är en av Englands mest fotograferade gator

Eftersom York är känd som Europas mest hemsökta stad så kryllar det av spökturer och rundvandringar i staden. Vi hoppade på ”The original ghost tour” som börjar kl 20.00 varje kväll med samling utanför King’s Arms Pub i centrala York. Guiden kostar 5 pund och man behöver inte boka in sig i förväg utan det räcker med att dyka upp lagom till start. Spökguiden får pluspoäng för sin inlevelse och sin aldrig sinande entusiasm. Han förde oss till ett flertal platser vars historia kantades av mord, avrättningar, sjuka barn och andar som inte fått någon ro. Vi brukar ju normalt sett ha riktigt bra energitentakler (#desomfattarfattar) men vi fick faktiskt inga spökvibbar alls. Kanske var det så att även andarna tyckte det var för kallt för att spöka runt för vi höll alla på att FÖRFRYSA. Hade jag varit en osalig York-ande hade jag faktiskt också hållit mig till någon av de varma pubarna som stod i centrum för många av guidens berättelser. Nä, spökturen är inget måste när man är i York, men ett bra sätt att få en överblick av staden.

 

Airbnb-boende 

York We are Nodes Airbnb

Vår absoluta favorittjänst som delningsekonomin har skapat är Airbnb, där privatpersoner kan hyra ut sina hus och lägenheter till turister. Har du inte provat att boka ett Airbnb-boende så se till att göra det, det gör så otroligt mycelet för hela upplevelsen. Den här gången bodde vi i ett flervåningsradhus som låg precis i utkanten av centrala York. Vi hade hela övervåningen för oss själva (med privat, superfräscht badrum och sovrum) medan familjen bodde på nedre plan. Vi blev helt varma i själen av den positiva energin i huset, Julias avslappande och vänliga personlighet och de tre barnen som sprang omkring i skoluniform och stolta ville följa med på husvisningen. Vi ville knappt lämna rummet, så mysigt och fridfullt var det!

 

Tea with a view

Hilton York We are Nodes

Eftersom båda våra mobiler upplevde någon typ av trauma i kylan (Apple, när ska ni få era iPhones att klara av kalla temperaturer?) så smet vi in på Hilton York för att värma både oss själva och våra telefoner. För 3,50 pund fick vi en kanna te, en magisk utsikt över fortet och ladd till telefonen.

Tåget rullar vidare mot Glasgow

Railway Station York We are Nodes

Nu hoppar vi på tåget mot Glasgow där vi kommer ha ett kortare stopp innan vi åker vidare till en tvådagars vistelse i Loch Ness. Det borde ge oss tillräckligt med tid för att fånga Nessie på foto (speciellt om man har Sheidas öga för fotovisioner).

Vi hörs när vi är framme!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *