interrail
England,  Scotland

Summering av tågluffen i England & Skottland: Resrutt, kostnader, tips och omdömen

I samarbete med europarunt.se

En par veckor har gått sedan vi kom hem från vår tågluff genom England och Skottland men det känns fortfarande inte som att vi har hunnit smälta alla intryck. Otaliga julmarknader, murriga pubar, magiska vinterlandskap på landet och icke att förglömma; ett hemsökt slott! Här kommer en fullständig summering av vår tågluff inklusive kostnader, tips, resrutt och omdömen om vardera stopp. 

Resrutten – stopp för stopp


1. London -> 2. York -> 3. Glasgow -> 4. Inverness/Loch Ness -> 5. Edinburgh. Vi reste totalt 4095 km i 2 länder över 8 dagar och använde appen Polarsteps för att tracka hela vår reserutt och skapa en resejournal (tips!). 

1. London

Boende: Billigt hotell i Earl’s Court (ca 55 pund/natten)
Aktiviteter: Winter Wonderland i Hyde Park, middag på kändistäta Chiltern Firehouse
Betyg på vistelsen: 2 av 5
Kommentar: Betyget dras ner på grund av besvikelsen på maten på Chiltern Firehouse. Dessutom kände vi oss  nästan omgående redo att lämna storstaden och bege oss ut till andra (för oss) mer oupptäckta städer.
Läs hela inlägget om London här

2.York

Avstånd från föregående stopp: 2 h tågresa
Boende: Stylish City Loft (övervåningen på ett trevånings-hus) via Airbnb (650 kr/natten)
Aktiviteter: Spökrunda, frukost på Bettys Tea Café, shopping, sightseeing.
Betyg på vistelsen: 4 av 5
Kommentar: Från ett opersonligt och spartanskt hotellrum i London till den här mysiga Airbnb-boendet som vi knappt ville lämna! Lagom med tid för att uppleva och få ett grepp om York. Bra häng på Bettys och spökrundan (där vi ifs höll på att förfrysa) blev ett roligt minne att skratta åt i efterhand!
Läs hela inlägget om York här

3.Glasgow

Avstånd från föregående stopp: Drygt 4 h tågresa från York
Boende:
Mycket spartanskt rum på bottenplanet på Hampton Court Guesthouse för 550 kr/natten. Elementet funkade inte, den gemensamma toaletten saknade lås, men priset, läget och frukosten var helt OK.
Aktiviteter: Spana på den fantastiska julbelysningen i staden och pubhäng.
Betyg: 3 av 5
Kommentar: Pubhänget i Glasgow är episkt!
Läs hela inlägget om Glasgow här

4.Loch Ness

Avstånd från föregående stopp: Drygt 4 h med tåg från Glasgow till Edinburgh, sedan 30 minuter med lokalbuss till byn Drumnadrochit vid Loch Ness
Boende:
På idylliska Kilmichael Guesthouse (vi blev uppgraderade till en ensuite) där frukost ingick för ca 550 kr/natten
Aktiviteter: Promenera omkring i snön och njuta av vinterlandskapet, åka på Loch Ness-cruise och spana efter sjöodjur, långa luncher på Loch Ness Deli, middag på lokalfavoriten Loch Ness Inn,  ta det lungt på vårt fantastiska rum på Kilmichael med varma bad, läsa böcker och fika.
Betyg: 5 av 5!
Kommentar: Fulländad vistelse! Det här var en upplevelse vi sent kommer att glömma!
Läs hela inlägget om Loch Ness här

loch ness cruise kilmichael bed _ breakfast loch ness1

5.Edinburgh

Avstånd från föregående stopp: 30 min lokalbuss från byn till Inverness, sedan tågresa i 3.5 h
Boende:
Standardrum på Hampton by Hilton West End för 590 kr/natten där frukost ingick
Aktiviteter: Efterlängtad Fish and Chips på The World’s End, barhäng på bland annat Captain’s och The Dome, julmarknad och mycket strosande för att beundra den vackra arkitekturen (#kulturpoäng)
Betyg: 4 av 5
Kommentar: Edinburgh är verkligen en stad som vi vill åka tillbaka till! Höjdpunkten var vår efterlängtade Fish and Chips och barhänget med livemusik på Captain’s Bar.
Läs hela inlägget om Edinburgh här

6.Dalhousie Castle

Avstånd från föregående stopp: 45 min med lokalbuss från centrala Edinburgh
Boende:
 I en av slottsviterna (Themed suite) på Dalhousie Castle vilket var vårt överlägset dyraste boende under resan. Vi firade Sheidas födelsedag och  Yasmin hade köpt ett slottspaket för cirka 2600 kr som inkluderade övernattning i en Themed suite, frukost, inträde till deras relax/spa-avdelning och tvårätters-middag. Kostnader för dryck och transport till själva slottet tillkom.
Aktiviteter: Gå promenader runt slottet, hänga i spa:et och basta, bada jazucci på rummet, hänga i slottsbiblioteket, äta middag på slottets Dungeon Restaurant.
Betyg: 5 av 5!
Kommentar: Även om vi drömde mardrömmar hela natten så är det här en upplevelse vi sent kommer att glömma! Älskar känslan när man checkar ut och direkt känner ”Det här kommer jag minnas i hela mitt liv”. Hur ofta bor man liksom i en hemsökt slottsvit med egen jacuzzi och en egen brunn?
Läs hela inlägget om Dalhousie Castle här


 

Interrailbiljetter via Europarunt

Våra interrailbiljetter är från Europarunt. Priserna varierar beroende på vilken typ av interrailkort du vill ha, vissa begränsas på tid och vissa på antalet resor. Vi hade ett Global Continuous-kort vilket innebär att vi kunde resa obegränsat under en månads tid (så många semesterdagar från jobbet hade vi dock tyvärr inte…). TIPS! Är man en Economista så köper man sin interrailbiljett redan nu (giltlig i 11 månader) eftersom Europarunt har 15% rabatt på alla sina tågluffskort december ut.

 

Våra bästa tågluffs-hacks

  • Varva boenden – kontrasterna gör det bara roligt! Variera mellan billiga hostels, Bed & Breakfasts, Airbnb och lyxiga hotell. Vi bodde på sex olika ställen och ingen var den andra lik vilket verkligen bidrog till att förhöja hela vår tågluffsupplevelse!
  • Apropå boenden; lägg vissa av boendena väldigt nära tågstationen så att ni enkelt kan droppa av väskorna innan ni ger er ut på staden. Efter en lång tågresa är det ibland drygt att behöva navigera runt i en helt ny stad för att ta sig till ett boende som ligger långt bort från stationen.
  • En power-bank är din bästa vän
  • Glöm inte adaptern om du reser i UK!
  • Maxa inte resan alltför mycket med antalet stopp. Vi höll oss precis på gränsen. Unna dig en extra natt på några stopp så att du slipper känslan av att hela tiden ”vara på väg”.
  • Glöm inte att fylla i din interrail-biljett, du måste ha fyllt i den samt ha legitimation/ID framme för att biljetten ska vara giltlig.

Railway Station York We are Nodes

Fördelar med att tågluffa på vintern

Sommaren (juli-augusti) har sedan länge varit tågluffarnas högsäsong men vi kan verkligen gå i god för konceptet Winterrail. Varför? Av flera skäl:
– Man slipper högsäsongen och trängseln den innebär. Vi behövde inte reservera platser en enda gång och slapp därmed platskostnaden som tillkommer för vissa reservationer.
– Vi är båda känsliga för värme och att bära runt på packning, leta efter boende eller springa mellan tågperrongerna som en galning (vilket vi gjorde ett par gånger) i värmebölja slipper vi gärna.
– Utmärkt sätt att fylla på med julkänsla. Det är så ofta man tänker ”I år ska jag verkligen maxa julkänslan under hela december månad” och helt plötsligt är det den 24:e och man har knappt hunnit komma i julstämning. Efter ett flertal julmarknader, mysiga pensionat och insupa julbelysningen i diverse städer så har jag mer julkänsla än någonsin.

Mer om våra tidigare stopp finner du här: 

Om resrutten
Första stoppet: London
Andra stoppet: York
Tredje stoppet: Glasgow 
Fjärde stoppet: Loch Ness
Femte stoppet: Edinburgh
Sjätte stoppet: Dalhousie Castle, Edinburgh

 

Är du också sugen på att boka din egna tågluff kan du göra det här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *