Airlines

Försenade flyg & borttappat bagage: känn till dina rättigheter som flygpassagerare!

I samarbete med Flightright.se


45 dagar, 4 länder, 6 flygresor, 16 städer och 18 hotell senare befinner jag mig i Brisbane, Australien börjar känna att här omkring vill jag nog landa. Åtminstone ett tag. Att konstant flyga och flänga är förstås jätteroligt och spännande –  när saker går smidigt. Men försenade flyg, jobbiga medpassagerare och bagage som hamnar på villovägar tar ju trots allt lite på krafterna. Och under mina 7 veckor på vift har jag redan hunnit uppleva alla dessa scenarier – många gånger om!

Resultatet av detta har fått mig att bli mer uppmärksam och intresserad av att veta mer om mina rättigheter som flygpassagerare och vad som faktiskt gäller när bagaget blir borttappat eller planet är sent. 

Bagage på villovägar

Mina bagageproblem började faktiskt redan när jag åkte från Stockholm till Singapore (första stoppet på min Asien/Australienresa) med Norweigan. Planet i Stockholm var försenat så jag fick springa genom Gatwick flygplats för att hinna med mitt anslutande plan i London.

Jag hann med nöd och näppe med. Det gjorde inte mitt bagage.

Jag hade bokat fyra nätter i Singapore och fick reda på att min väska skulle komma med nästa plan från London dagen efter. Det innebär att jag alltså skulle få mitt bagage två dagar senare, nästan tre (för vem vill sitta inne på hotellrummet och vänta på sin väska som “kommer någon gång under dagen”?).

Eftersom jag redan vid ankomst visste att det skulle dröja över 48 timmar tills min väska skulle komma och jag stod i jeans i 30 graders sommarhetta, anmälde jag min försvunna väska direkt i på flygplatsen, åkte till hotellet, tog en dusch och ringde sedan SEB, min bank.

Utan bagage i Singapore, första stoppet på min Asienresa.

Kolla upp vad som gäller hos flygbolaget, din hemförsäkring & din bank!

Utöver att du självklart ska anmäla dina utgifter till flygbolaget ska du även kolla upp vad som gäller via din hemförsäkring och din bank. För även om du inte tecknat någon special-reseförsäkring så har du oftast en reseförsäkring via ditt betalkort (om du köpt flygbiljetten med ditt kort). Denna försäkring är oftast lite mer generös än flygbolagens ersättningstrappa, så mitt råd är att ringa upp din bank direkt för att få reda på hur denna ersättningstrappa funkar i just ditt fall och vad du kan handla för efter X antal timmar.

I Bali i mina nyinköpta “reservkläder” som jag köpte i Singapore när mitt bagage var försenat.

Slutsumman – få ersättning från flera olika håll!

Jag handlade för kanske 1500 kr, sparade alla kvitton för mina utlägg och sista dagen i Singapore fyllde jag i en bagage claim report på Norweigans hemsida (du hittar deras här), bad hotellet scanna in mina kvitton och skickade in rapporten. Jag gjorde samma med SEB, men deras procedur var betydligt enklare, då den gick att göra över telefon.

Av Norweigan fick jag ”endast” tillbaka 700 kr. Av SEB fick jag det tredubbla och dessutom grym kundsupport och snabb återbetalning! Tack för det!

Mindre kul: en saftig telefonräkning några veckor senare… oh well.

Herren ger och herren tar.

Slutsumman är iallafall att du ska kräva ersättning från både flygbolaget OCH från din reseförsäkring via kortet. Resultatet av denna händelse är att jag därmed gick i ”plus”. Precis som det ska vara! Att gå runt utan bagage och springa runt i butiker och leta efter linsvätska och shorts ska ju inte direkt vara en del av din semester.

För ersättningen kan man unna sig något roligt på nästa destination istället, som till exempel spa på Fivelements i Ubud.

 Om din väska är försenad ska du alltså:

  • Anmäla direkt vid bagageutlämningen. Se till att du får fylla i en PIR, (Property Irregularity Report) tillsammans med någon representant för flygplatsen eller flygbolaget.
  • Reklamera skriftligen till flygbolaget (inom 21 dagar). Det går oftast att göra på flygbolagets webbplats (även om det oftast är lite dolt…). Spara alla kvitton på dina köp, be hotellet scanna in dem och bifoga dessa samt ditt unika PIR-nummer.
  • Gör ytterligare en skadeanmälan till din bank & till din hemförsäkring och få schablonersättningar från dessa också.

Sen har vi det här med försenade flyg…

När jag åkte från Bali till Kuala Lumpur var mitt plan över 3 timmar försenat. Jag satt på Denpasars flygplats, timme efter timme, utan att få någon riktig information om varför planet aldrig kom och fick tillslut en trött lunchlåda bestående av ris och kyckling (jag är vegetarian…) som tröst. Kompensationen av att planet var sent var alltså en riktig festmåltid bestående av ris och ett glas vatten (obs vanligt vatten, ej bubbel). Och sen var det inget mer med det.

Eller?

Jag försökte kolla upp vad som gällde med försenade plan i Asien men kunde inte riktigt hitta någon vettig info (någon som vet vad som gäller?).

I Kuala Lumpur, Malaysia, 3:e landet på min Asienresa.

Inom Asien och EU gäller olika regler…

Hade jag däremot befunnit mig inom EU eller flygit med ett EU-flygbolag skulle jag haft rätt till att få ekonomisk ersättning av flygbolaget (om förseningens orsak ej berodde på väder eller yttre omständigheter), eftersom mitt plan var över 3 timmar sent. Enligt Konsumenteuropa gäller dessa regler när:

  • du flyger från en flygplats inom EU
  • du flyger från en flygplats utanför EU till en flygplats inom EU med ett flygbolag som är registrerat i EU, Island, Norge eller Schweiz.

Är flygförseningen mer än 3 timmar (efter beräknad ankomst tid) har du har rätt till kompensation och kan då kräva:

  • 250 euro för alla flygningar på högst 1500 kilometer
  • 400 euro för alla flygningar inom EU längre än 1500 kilometer och mellan 1500-3000 kilometer.
  • 600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler

Du har även rätt till gratis mat & dryck (a.k.a ris och vatten hehe) om förseningen är mer än 2 timmar samt rätt till ombokning eller återbetalning om förseningen är på mer än 5 timmar.

Kul kuriosa: Indonsien älskar sitt ris och särskilt paradrätten Nasi Goreng (nasi = ris, goreng = stekt). Gärna med lite räkchips till. Efter en månad på Bali har jag ätit denna rätt måååånga gånger. 

Flightright.se hjälper dig att få pengar tillbaka för försenade flyg

Det som är synd är att få personer (inklusive jag själv) har koll på vad som egentligen gäller och när. Flygbolagen skyltar ju inte direkt med denna information, vilket gör att många konsumenter går miste om sin kompensation på grund av okunnighet och för att de inte driver vidare sitt ärende när flygbolaget säger nej.

Flightright.se är ett av de företag som jobbar för just flygpassagerares rättigheter vid flygförseningar, inställda flyg och överbokade plan. Genom deras ersättningskalkylator kan du enkelt räkna ut om du kan kräva ersättning för din försening och isåfall hur mycket du är berättigad att få i kompensation. Det enda du behöver göra är att fylla i flightnummer och datum här.

Det smidiga med Flightright är att de även kan driva vidare ditt fall i domstol om det skulle behövas – och det kostar ingenting att använda sig av deras tjänst. Det är endast när/om flygbolaget delar ut kompensation som de tar ut liten ersättning.

Och visste du att … du kan kräva ersättning för flygresor upp till tio år senare!

Canggu, 2:a stoppet på min resa och en av de platser jag bodde på längst på under min månad i Bali. Dit vill jag gärna åka tillbaka och “bo” några månader.

Har ni råkat ut för liknande incidenter och hur har flygbolagen hanterat det? Har ni fått den ersättning ni har rätt till? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *