balkantour-2017-Messonghi-Korfu-We are Nodes
Uncategorized

Balkantour 2017: Resrutt, budget och praktiska tips för dig som reser i Montenegro & Albanien

Skrivet av Yasmin

Om jag skulle välja ett ord för att beskriva sommarens resa så är det kontraster. Det blev totalt 8 stopp fördelat på tre länder (Montenegro, Albanien och Grekland) och ingen dag var den andra lik. Ena dagen forsrände vi vid världens näst djupaste ravin, andra dagen drack vi hemgjord rakija med en 85-årig farbror i ett gästhus i byn Godinje i en av Montenegros många nationalparker. Utöver det hann vi med att bada i en härlig hotellpool i Saranda, spy på ett lyxigt hotell i Albaniens huvudstad Tirana och äta LIVETS chokladkaka i byn Messonghi på Korfu.

Det här är del 1 av vår Balkantour 2017 som inkluderar information om resrutten, budget och praktiska tips för dig som ska resa i Montenegro eller Albanien. De här bilderna är från byn Messonghi på Korfu som var vårt sista stopp på resan.  

Bakgrund till resan

Jag har länge velat upptäcka fler av Balkanländerna (jag har tidigare varit i Bosnien, Serbien och Kroatien) så när jag och Olle, min pojkvän, började planeringen av resan så var jag kanske lite för optimistisk med hur många länder vi skulle hinna med på 16 dagar. Montenegro och Albanien kändes givna, men eftersom mina grymma Detectifykollegor från Slovenien och Makedonien hade gjort ett väldigt bra jobb med införsäljningen av sina hemländer, så lockade även de länderna. Ju mer research vi gjorde, desto mer insåg vi hur mycket det fanns att upptäcka i vardera land och vi behövde därför skära ner på antalet stopp.

Korfu, vårt sista stopp, var något av en bubblare. Vi hittade inga bra flyg hem från Albanien så istället tog vi färjan från Saranda till Korfu och avslutade resan med tre underbara dagar i den lilla byn Messonghi.

Blue Eye Albania Blue Eye Albania

Att besöka Albanien och Blåa Ögat (bilderna ovan) stod såklart på listan. Blå Ögat är ett naturfenomen som ingen riktigt kan förklara, men det bubblande “ögat” tros vara cirka 50 meter djupt (ingen dykare har någonsin lyckats nå botten) och vattnet är klarblått och iskallt (ca 12 grader).balkantour-2017-Messonghi-Korfu-We are Nodes 2 balkantour-2017-Messonghi-Korfu-We are Nodes 3

Messonghi, Korfu, var något av en bubblare men seglat upp som en ny favoritort i hushållet. Dit måste vi tillbaka! Sista bilden är från en av de många utsiktsplatserna i Montenegro. Vilket fett land! Så litet men fyllt av så mycket vacker natur – jag hade lätt kunnat vara där en vecka till!

Resrutten

Dag 1 – Avfärd Skavsta till Podgorica, Montenegro (ca 3 h). Podgorica -> Budva (2 h bilfärd, 40 euro).
Dag 2 – Budva, Montenegro (läs mer om vår vistelse i Budva här)
Dag 3 – Budva, Montenegro
Dag 4 – Via Kotor, Montenegro, till Scepan Polje och Tara River Canyon som ligger nära nationalparken Durmitor och gränsen till Bosnien (ca 3,5 h bilfärd). Övernattning i campet Tara Rafting Center Waterfall. Läs mer om vår vistelse i Tara River här. 
Dag 5 – Forsränning och middag vid campet, vidare till Niksic för övernattning (2 h bilfärd från Tara Canyon).
Dag 6 – Niksic till Podgorica (ca 2 h bilfärd), återlämning av hyrbil. Vidare till byn Godinje vid nationalparken Lake Skadar (30 min bilfärd).
Dag 7 – Godinje, Lake Skadar, Montenegro.
Dag 8 – Virpazar, Lake Skadar, Montenegro.
Dag 9 – Från Podgorica, Montenegro, till Tirana, Albanien, med buss (ca 5 h). 17 euro för 2 personer.
Dag 10 – Tirana
Dag 11 – Tirana till Saranda, Albanien, med buss (ca 6-7 h). 10 euro för 2 personer.
Dag 12 – Saranda, Albanien
Dag 13 – Saranda/Blåa Ögat, Albanien
Dag 14 – Färja till Korfu (1,5 h), buss från Korfu stad till byn Messonghi (30 min).
Dag 15 – Messonghi, Korfu.
Dag 16 – Messonghi -> Stockholm.

balkantour-2017-Messonghi-Korfu-We are Nodes 4balkantour-2017-Albania-We are Nodes balkantour-2017-Messonghi-Korfu-We are Nodes

Vi hade totalt 8 stopp innan vi nådde slutmålet Messonghi, Korfu (sista bilden).

Budget

Jag och Olle betalade cirka 13 500 SEK per person för resan och i det ingick allt, d.v.s. flygbiljetter, boende, fickpengar, bilhyra. Totalt 27 000 SEK för hela resan. Flygbiljetterna gick på cirka 3400 SEK per person och vi flög till Montenegro med Ryan Air och med Norwegian hem.

Överlag är vi supernöjda med budgeten om man ser till hur mycket vi har hunnit göra och se. Vi höll inte nere på utgifterna för mat, dryck och “nice to have”-saker som solstolar och parasoller etc. Däremot lade vi inte några pengar alls på shopping, och standarden och priset på våra boenden varierade en hel del.Budget Balkantour Montenegro Albanien We are Nodes

Budgeten på 13 500 SEK per person täckte in flyg, transporter mellan länderna, bilhyra, måltider (mycket skaldjur och fisk!), boende och fickpengar.

Priser

Billigaste boendet: Vårt billigaste boende var ett hostel/lägenhet i Niksic för 23 euro natten (via Booking.com) samt det mysiga gästhuset i Godinje som drevs av ett äldre par för 25 euro natten (via Airbnb.com).

Dyraste boendet: Grottlägeheten i Virpazar, se bild nedan, där vi betalade 800 SEK natten för samt vår Airbnb-lägenhet i Budva som gick på 700 SEK per natt.

Billigast att leva: Albanien.

Dyrast att leva: Budva och Korfu. Budva hade turistpriser på samma nivå som typ Grekland eller Spanien. Hotell och Airbnb-lägenheterna var dyrare än i övriga delar av landet, skillnaden märks redan i jämförelse med grannorten Kotor. I Korfu höll vi ner boendekostnaderna genom att bo på ett väldigt enkelt hotell som låg ett stenkast från stranden.Albania Sarande We are Nodes

Albanien bjöd inte bara på magiska solnedgångar utan även väldigt schysta priser. Vi bodde på ett hotell i den populära turistorten Saranda för cirka 350 SEK natten där frukost ingick.

Godinje Montenegro We are Nodes Godinje Montenegro We are Nodes

Ett av våra billigaste boenden var det här gästhuset i byn Godinje vid Lake Skadar som kostade 25 euro natten. Byn har bara cirka 20 permanenta året om-invånare, men är något livligare under högsäsong. Vi bodde på övervåningen av tvåvåningsvillan. På bottenvåningen bodde ett par i 85-årsåldern tillsammans med mannens 90-åriga syster. Vi drack deras egenproducerade Rakija och åt en fantastisk hemlagad middag.

balkantour-2017-montenegro-Cave Apartment-We are Nodes

“The Cave Apartment.” Den här grottvåningen i Virpazar, Montenegro, var ett av våra dyraste stopp, och trots den coola inredningen så var den för dyr i förhållande till vad man fick.

Bäst under resan

Forsränningen i Tara River! Hela bilfärden dit var MAGISK. Så fort vi började rulla ut från Budva så möttes vi av helt fantastiska vyer som fick oss att stanna bilen gång på gång. När vi slutligen nådde campet i Scepan Polje så hade vi den turkosgröna floden som granne. Vi sov i minimala rum där elen bara var på mellan kl 20-23.00 och brasan tändes efter middagen och kvällen till ära så öste regnet ner medan vi värmde oss vid elden. Både boendet och givetvis forsränningen i sig gjorde störst avtryck på mig. Information om upplägg, pris och boende finns här. Tara Rafting Montenegro We are NodesTara Rafting Montenegro We are Nodes

balkantour-2017-montenegro-Tara Rafting-We are Nodes 2 balkantour-2017-montenegro-Tara Rafting-We are NodesTara Rafting We are Nodes

Vilka magiska dagar! På den sista bilden ser man alla i vår båt som hoppat in i Tara River för att bada. Våtdräkten skyddade stora delar av kroppen från kylan men inte armarna som fick en chock av temperaturen.

Sämst under resan

Matförgiftningen i Tirana, Albanien. Men karma var ändå på min sida för delvis så bodde vi på ett riktigt fint hotell som heter Le Boheme Hotel för 500 SEK natten när jag blev dålig och delvis så skedde det under våra två enda obokade dagar under resan. Dag 2 av matförgiftningen gick Olle helt enkelt gick ner och bokade på ytterligare en natt så jag kunde fortsätta spy vidare i marmorbadrummet.balkantour-2017-montenegro-Lake Skadar-We are Nodes

Utsikten från vår sista middag i Virpazar, Lake Skadar, på den mysiga “piratbåtsrestaurangen” i centrum. Detta var dagen innan den stora Matförgiftningsdagen.

Praktiska tips till dig som reser i Montenegro och Albanien

Balkantour Montenegro Albanien We are Nodes

– Det var svårt att få tag på biluthyrare som gick med på att man hyrde en bil i Montenegro och lämnade av den i Albanien. Vi hyrde vår bil i Budva (drop-off vid lägenheten, hur smidigt som helst) och lämnade av den i huvudstaden Podgorica tre dagar senare via Stella Cars via Rental Car GroupKostnaden för 3 dagar för en bil gick på 1200 SEK plus 30 euro för bensinen.

– GPS:en i bilarna strular ofta och vi fick stänga av vår illa kvickt. Montenegro och Albanien ingår inte i EU vilket gör att roamingen inte är fri. Vi körde uteslutande på appen Maps.me där du kan ladda ner kartor i offline-läge. Mycket bättre än Google Maps!

– Bland de mer ödsligare vägarna i Montenegro så står polisen ibland och lurkar bakom krön och vinkar in bilar som (enligt dem) kör för fort. Det hände oss, och flera andra vi sprang på, och ”fortkörningsboten” vi fick var på 15 euro. Dock gick polisen ner till 10 euro (tack för rabatten?). Man får inga kvitton utan pengarna går rakt ner i polisens ficka. Tänk på att hålla hastigheten, vi gjorde det exemplariskt efter det och blev inte stoppade något mer, vilket samtidigt är ironiskt eftersom många kör som galningar.

– Trafiken är GALEN i Montenegro och Albanien. Ofta hade du en mötande bil i din fil som svänger av i sista sekunden. Kör försiktigt!

– Det går inte att växla till albanska LEK i Sverige. Växla från euro till LEK när du är framme istället (det går även att betala i euro i Tirana och Saranda men du får tillbaka pengar i den lokala valutan). Vi gick inte till något växlingskontor utan tog enbart ut pengar från bankomater.

balkantour-2017-montenegro-We are Nodes

Det blev många spännande turer i bjässen som vi hyrde av Stella Cars. Vi fick en gratis uppgradering vilket vi tackade och bugade för då den här Citroën Crosser var utmärkt att köra med i bergen i norra Montenegro.

Buss mellan Montenegro och Albanien

Jag försökte googla bussturer mellan Montenegro och Albanien och inom Albanien innan resan och allt jag hittade var väldigt brisfällig information. Folk klagade på att det inte fanns någon AC, tidtabeller, hållplatser etc. MEN vi imponerades av buss som transportmedel och korsade i princip Albanien med buss utan problemFörsta rutten var från Podgorica, Montenegro, till Tirana, Albanien (ca 16 euro per person) från Podgoricas bussterminal. Köp bussbiljetten i förväg då det, i alla fall under högsäsong, ofta blir fullt på bussarna. Vi köpte vår biljett cirka 3 dagar innan avfärd. Det fanns superbra AC på bussen och man gjorde ett stopp på vägen där man kunde gå på toa eller köpa snacks.

Rutt 2 var från Tirana till Saranda som tog ungefär 6 timmar. Även då gjorde vi ett stopp på vägen. AC:n var inte lika bra som på den förra bussresan men det gick bra ändå.

Prisvärt och enkelt sätt att färdas på plus du slipper strul vid gränserna.

Tänk på att caféerna som bussen stannar på inte har några färdiga mackor och det är begränsat med tid, så ta med dig matsäck om du tror att du blir hungrig.

balkantour-2017-budva---montenegros-miami - We are Nodes


Läs mer om vår resa:

– Budva – Montenegros Miami – Dagsfester på Ploce och mysiga frukostar på uteplatsen

– Forsränning i Tara River

Snart kommer fler inlägg om våra stopp!

//Yasmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *